Daire Isıtma

Isı Pompası

Isı pompası enerjiyi bir kaynaktan diğer kaynağa aktaran cihazlardır. Enerji alınan kaynak hava, su yada topraktır.

Isı Pompası

Isı pompası enerji aldığı kaynağı ısıtma konumunda çalışırken soğutur, serinletme yaparken ise ısıtır. Yapılan işlem gazın faz değişimi ile enerji alma ve bu enerjiyi taşımadır. Bu taşıma ve faz değişimi sırasında bir miktar enerji harcanır.

Isı pompaları kaynaktan ısıtılan yada soğutulan ortama enerji taşımaları esnasında bir miktar elektrik enerjisi harcarlar , harcanan elektrik 1 kw alınan toplam ısı enerjisi 4.5 Kw ise bu cihazın COP değeri 4.5 olmaktadır.

Bütün ısı pompaları ayni prensiple çalışılar. Elde edilen ısı, soğutma işleminin bir sonucudur. Evinizdeki buzdolabını bir düşünün. Buzdolabı içindeki yiyecekleri ve dolabın içindeki havanın ısısını alan akışkan, buzdolabının içini soğuturken odaya isi vermektedir. Buzdolabının arkasındaki boruların her zaman sıcak olmasının sebebi budur. Buzdolabının yapısındaki kompresör dolabın içinden aldığı enerjiyi 3-4 kat arttırarak, ısı olarak arka tarafa iletir. Bu buzdolabının çalışmasıyla ilgili gerçektir. Asıl amaç soğutma olduğu halde, soğutma işleminin sonucu olarak isi açığa çıkar. Yani her zaman bir ortamı soğutuyorsanız, başka bir ortamı ısıtıyorsunuzdur.

Bilindiği gibi enerji vardan yok, yoktan var olmaz, sadece ya biçim değiştirir ya da bir yerden bir yere taşınır. Isı pompası da adini, ısı enerjisini bir ortamdan diğer bir ortama “pompalama” veya “taşıma” kabiliyetinden alır. Eğer amaç soğutmak yerine ısıtmak olursa buzdolabınız bir ısı pompasıdır.(Hava-hava ısı pompası.) Bu örnekte kaynak: buzdolabının içindeki hava; ısının iletildiği ortam: buzdolabının arkasındaki havadır.

Sonuç olarak ısı pompalı sistemlerde ihtiyacınız olan ısı enerjisinin ¾ ünü doğada depolanmış güneş enerjisinden yani doğal termal enerjiden (toprak, su, hava), ¼ ünü ise elektrik enerjisinden karşılarsınız.

Toprak, su ve hava ücretsiz, yenilenebilir ve tükenmez enerji kaynaklarıdır.

Ayrıca ısı pompaları çoğunlukla kışın ısınmak amacıyla kullanılabildikleri gibi yazın ise ayni ortamı serinletmek amacıyla da kullanılabilirler.

Su- su ve hava-su ısı pompaları, ısıtma ve serinletme hizmetini aynı anda sunabilirler. Diğer ısı pompalarında serinletme için düşük bir ek maliyet yeterlidir.

Isı Pompası Çalışma Prensibi

Isı pompasında hava, toprak (yatay yada dikey) ve su ana kaynak olarak kullanılır. Bölgeye ve amaca göre kaynak seçimi yapılır. Önemli olan kaynağın olabildiğince stabil olmasıdır. En stabil kaynak topraktır. Fakat ilk yatırım değeri yüksek olmaktadır. 1 mt derinlikte Ocak ayında Ankara 12 C , İstanbul 8 C, İzmir ise yaklaşık 14 C olmaktadır. Hava sıcaklıkları ise devamlı değişkendir. Gündüz, gece hatta gün içinde bile çok değişkenlik gösterir. Fakat son yıllarda kompresör teknolojisi ve gazların geliştirilmesi ile ılıman bölgelerde toprak kaynaklı ısı pompaları ile hava kaynaklı ısı pompalarının COP değerleri birbirine çok yaklaşmışlardır.

Isı Pompasının Avantajları:
Tek cihazla ısıtma, soğutma ve sıcak su hazırlama
Doğadaki enerjiyi kullanır
Ekolojiktir
Ürettiği enerjinin 3/4'ünü doğadan alır
Verimli ve ekonomiktir
Yakıt maliyetlerinde %75'e varan tasarruf sağlar
Enerjide dışa bağımlılığı azaltır
Uzun ömürlüdür
Kullanımı kolaydır
Güvenlidir

Yerden Isıtma Sistemleri

 Yerden Isıtma Sistemi, mekândaki ısı kayıplarını zemin betonunun içerisindeki borulara ısıyı dağıtarak ortamın ısınmasına yardımcı olur. Odalar arasında ısı farkı aynıdır. İnsanlar için en uygun ve en ekonomik ısınma sistemidir. 

Yerden Isıtma Sistemlerinin Avantajları:

Yerden Isıtma Sistemleri mekânınızdaki ısı kaybını borunun içerisinden zemin altına dağıtır.

Evinizin herhangi bir odasında yerden ısıtma sistemi yer aldığı zaman kilim, halı gibi zemin kaplama dekorları daha az kullanılır.

Yerden Isıtma Sistemleri ile evinizde istediğiniz dekorasyonu yaparak ortamınızı dizayn edebilirsiniz.

Yerden Isıtma Sistemleri ile zaman ve maddi açıdan tasarruf sağlar.

Radyatör ısıtmada gönderilen ısıtılmış su 50 derece iken yerden ısıtmada gönderilen ısıtılmış su 40 derecedir Buda enerji tasarrufunu %50 düşürmektedir.

Kalorifer

Kalorifer Tesisatı Nedir? Nasıl Yapılmalıdır?

Kalorifer tesisatı, kış aylarında bulunulan ortamlarda uygun sıcaklığın sağlanabilmesi için son derece dikkat edilmesi gereken sistemlerdir. Kalorifer tesisatında yapılacak hatalar ortam sıcaklığının dengesizleşmesine ve yeterince ısıtamama veya gereğinden fazla ısıtma gibi sıkıntılara yol açacaktır. Bu durum da kullanıcılara yüksek faturalar olarak dönüş sağlayacaktır. Peki bu tarz sıkıntılara düşmemek için nelere dikkat edilmelidir? Bu yazımızda kalorifer tesisatı hakkında dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğiz.

Kalorifer tesisatı yapılırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta tesisat borularının gidiş yönüdür. Tesisat yönü belirlenirken boruların mümkün olduğu kadar kısa ve az dönüşlü bir şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu noktaya dikkat edildiği zaman ısı kaybı oluşmaz ve hem ısınma miktarı artar hem de tasarruf sağlanır.

Kalorifer tesisatından optimum şekilde faydalanmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta radyatör seçimidir. Radyatörler odaların büyüklüklerine, ısı kaybetme miktarlarına ve kullanım durumuna göre belirlenmelidir. Bir odada gereğinden fazla sayıda radyatör kullanılırsa gereksiz fazla ısınmalar meydana gelecektir. Aynı zamanda yüksek faturaların gelmesine yol açacaktır. Gereğinden az sayıda kullanıldığında ise odada yeterli ısınma gerçekleşmeyecektir. Bu nedenle her oda için en uygun radyatör sayısı seçilmelidir.

 

logo

Çözüm Isıtma Soğutma
Yeni Mahalle, İskele Caddesi
163. Sokak | İç Kapı No:1,
Samandağ, Hatay

+90 537 492 87 74
+90 539 745 17 02
cozumisitmasogutma1@gmail.com